ورود

ورود به سایت

نام کاربری *
رمز عبور *
به خاطر سپردن من
rezas

rezas

دوشنبه, 23 مهر 1403 14:06

ویتامین های روح

ویتامین های روح

 

 

 

جمعه, 06 مهر 1403 14:49

کتاب در آستانه شوک جدید

 

 
چرا چارچوب‌های بازار نشر باید تغییر کند؟



شماره روزنامه: ۶۱۱۰
تاریخ چاپ:
۱۴۰۳/۰۷/۵
شماره خبر: ۴۱۰۷۲۸۹
گروه: فرهنگ و هنر


دنیای اقتصاد : کافی است در گوگل عبارت «کاغذ گران شد» را جست‌وجو کنید؛ خبرهای گرانی کاغذ در ماه‌ها و هفته‌های متوالی، پیش رویتان فهرست می‌شود؛گرانی کاغذ در اردیبهشت، مرداد، اسفند، تیر و... . روند رو به رشد نرخ کاغذ که بارها تلاش شد یک صنعت خودکفا و ملی باشد، از سال ۱۳۹۴ اوج گرفت؛ درست در زمانی که حرف‌و‌حدیث‌ها از رونق تولید کاغذ در داخل خبر می‌داد اما در سوی دیگر ماجرا، قیمت کتاب‌ها در بازار به دو و حتی سه برابر رسید. آن سال‌ها دولت تلاش کرد برای کم‌اثر کردن این شوک قیمتی، طرح‌هایی را برای فروش فصلی کتاب به‌صورت ویژه و با تخفیف قابل توجه، اجرا کند و یارانه را مستقیما به خریداران و کتاب‌فروشان برساند. اگرچه این طرح‌ها با استقبال مردم روبه‌رو شد، چون می‌توانستند در کنار فروش سالانه نمایشگاه بین‌المللی کتاب، در طول سال نیز کتاب‌های جدید را با قیمتی مناسب تهیه کنند، اما در دولت سیزدهم این طرح‌ها چندان مورد توجه قرار نگرفت و عملا تعطیل شد. با‌این‌حال گرانی کاغذ و در نوبت بعدی، گرانی کتاب همچنان ادامه داشت.


کتاب در آستانه شوک جدید
رکورد تورم ۶۰درصدی

طبق گزارش خانه کتاب، توان خرید کتاب در سه سال گذشته به مراتب پایین‌تر از ادوار گذشته شده و تورم این بازار رکورد شکسته است؛ به نحوی که قیمت هر صفحه کتاب در سال ۱۴۰۰ که در حدود ۲۷۷تومان بوده، در فروردین ۱۴۰۳ به بیش از ۱۱۸۰تومان جهش پیدا کرده که نشان‌دهنده رشد ۶۰درصدی است. بدین ترتیب دومین رکورد تورم سالانه در بخش کتاب که ابزار مهم فرهنگی محسوب می‌شود، در دولت سیزدهم رقم خورده است. بر اساس آمار‌های موجود، بالاترین تورم کتاب در سال ۱۳۷۴رخ داده که ۶۳درصد بوده است.

میانگین قیمت کتاب در طول سال‌های ۱۳۹۵تا ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۰برابر افزایش یافته است و از ۱۴هزار تومان به حدود ۱۳۰هزار تومان رسیده است. این در حالی است که درآمد میانگین ایرانیان به این میزان رشد نکرده است. پس طبیعی است که کتاب آرام‌آرام از سبد مصرفی خانواده‌ها خارج شود. این امر، واکنش‌های بسیاری از سوی کارشناسان به دنبال داشته است و در طول نزدیک به یک دهه اخیر، نویسندگان، منتقدان و ناشران از افزایش قیمت و کاهش خرید کتاب گلایه‌مند بوده‌اند.


قیمت کاغذ چقدر است؟

روز گذشته هر بند کاغذ تحریر ۷۰گرمی با ابعاد ۷۰ در ۱۰۰سانتیمتر در بازار حدود یک‌میلیون و ۴۵۰هزار تومان، هر بند کاغذ چینی ۷۰گرمی ۶۰ در ۹۰سانتیمتر یک‌میلیون و ۱۵۰هزار تومان، هر کیلو مقوای ایندربرد چینی ۶۷هزار تومان و هر کیلو مقوای ایندربرد کره‌ای حدود ۷۵هزار تومان در بازار خرید و فروش می‌شود. کاغذ تحریر که پرمصرف‌ترین کاغذ در حوزه نشر کتاب است، به‌تازگی حدود ۱۹۰ تا ۲۰۰هزار تومان افزایش قیمت داشته است.


علت افزایش دوباره قیمت کاغذ

روز گذشته حمید نیکدل، رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا، با اشاره به افزایش قیمت ۲۰۰هزار تومانی بهای کاغذ تحریر، علت این امر را حذف ارز نیمایی برای واردات کاغذ عنوان کرد و گفت بهتر بود دولت برای حذف ارز نیمایی، پلکانی عمل می‌کرد، یعنی این طرح را در بازه زمانی ۶ ماه تا یک ‌سال و هر دو سه ‌ماه یک ‌بار اجرا می‌کرد تا بازار کمتر آسیب ببیند. در این زمینه خواستار تغییر سیاست دولت در این حوزه برای برگشتن آرامش به بازار هستیم.

قیمت سایر اقلام موردنیاز اهالی چاپ و نشر از ثبات نسبی برخوردار بوده است. روز گذشته هر کیلو مرکب گلاسه خارجی از ۳۴۰ تا ۴۸۰هزار تومان، هر کیلو مرکب گلاسه ایرانی رنگی ۳۰۵هزار تومان و هر کیلو مرکب گلاسه مشکی ۲۳۲هزار تومان، هرکیلو مرکب تحریر رنگی ایرانی ۲۶۵هزار تومان و هرکیلو مرکب تحریر مشکی ایرانی به قیمت ۲۰۰هزار تومان خرید و فروش شد. هر کیلو چسب صحافی سرد ایرانی نیز حدود ۸۳هزار تومان و چسب گرم کیلویی ۲۵۰هزار تومان در بازار خرید و فروش شد. بهای زینک دو ورقی چینی به تناسب برند و کشور سازنده حدود ۸۵ تا ۹۰هزار تومان و بهای الکل ایزوپروپیل در بازار مواد اولیه حدود ۱۲۰ تا ۱۲۵هزار تومان موجود است.


نیاز به رونق تقاضا در بازار کتاب

مهدی فیروزان، مدیر عامل شهر کتاب، درباره بازار نابسامان کتاب گفته است: به نظرم کتاب باید وارد چارچوب ‌ها و قوانین اقتصاد خصوصی شود و تا زمانی که بند ناف کتاب به حمایت‌ها و یارانه‌های دولت و حاکمیت وصل باشد، کمتر می‌توان انتظار تولید کتاب خوب داشت. ولی اگر کتاب به کالایی برای رفع نیاز فرهنگی مردم تبدیل شود، مثل لبنیات و دیگر کالاهای مصرفی، آن زمان هم مولف‌ها خوب تالیف می‌کنند و این‌قدر کپی‌پیست، کتاب‌سازی و جعل کتاب نمی‌شود، هم اینکه ناشران روی کتاب خوب سرمایه‌گذاری می‌کنند و روی هر کتابی به دلیل حمایت‌های دولتی، سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و بازار به سمت اقتصادی شدن و عرضه و تقاضا می‌رود.

این فعال حوزه کتاب افزود: نقش سیاست‌های دولتی در این میان مهم است، وقتی که دولت‌ها آمار رشد فرهنگی را می‌دهند، برای پوشاندن ضعف‌های دیگر در حوزه کاهش تولیدات فرهنگی، برای اینکه شاخص‌های کمی را بالا ببرند برای تولید بیشتر محصولات فرهنگی اعم از کتاب، فیلم، تئاتر و موسیقی یارانه می‌دهند و در عمل سنت عرضه و تقاضا را به هم می‌زنند، یعنی عرضه را فربه می‌کنند نه تقاضا را.

فیروزان ادامه داد: متاسفانه امروز بسیاری از فروشگاه‌های آنلاین غیرقانونی، کتاب‌های جعلی می فروشند. می‌بینند که کتابی پرفروش شده، عین همان کتاب را کپی می‌کنند و چون از مسیر عرضه علنی فروش ندارند، زحمات مولفان، مترجمان و ناشران نادیده گرفته می‌شود. گاهی ناشری دوهزار جلد از کتابی را چاپ کرده ولی ۳۰هزار جلد از آن کتاب فروخته شده است چون در لیتوگراف‌های زیرزمینی، چاپ و توسط دلال‌ها فروخته می‌شود. بارها نیروی انتظامی و ارشاد وارد عمل شده و پلمبشان کرده‌اند ولی این ماجرا همچنان ادامه دارد. در شرایط امروز باید فرهنگ باز بسازیم تا فرهنگ را از تفننی بودن و کتابخوانی را از زینتی بودن دربیاوریم. این اتفاق هم باید از دوران کودکی و در خانواده‌ها و مدارس رخ بدهد.

پنج شنبه, 18 مرداد 1403 15:03

عصر کتاب‌های بی‌خانه

 

 
آیا آینده کتابخانه‌ها نگران‌کننده است؟


شماره روزنامه: ۶۰۷۴
۱۴۰۳/۰۵/۱۸
شماره خبر: ۴۰۹۳۲۰۰
گروه: فرهنگ و هنر

 


دنیای اقتصاد : آیا کتابخانه‌ها آخرین روزهای زندگی‌شان را می‌گذرانند؟ شواهد نشان می‌دهد که نسل‌های جدید بشر، تقریبا پا به کتابخانه نمی‌گذارند. اصولا جمع‌آوری نسخه‌های فیزیکی کتاب‌ها، تنظیم و جانمایی آنها برای تسهیل دسترسی و چیدمان مبلمان و ... در یک فضای بزرگ و آرام، گویی معاصر نسل‌های جدید نیست؛ گرد گذر تاریخ بر رویش نشسته و دارد کارکردش را از دست می‌دهد. اما این سرنوشت، پیش از کتابخانه‌ها بر سر کتاب‌ها آمده‌است.


عصر کتاب‌های بی‌خانه

رشد بسیار قابل‌توجه کتاب‌های دیجیتالی اعم از کتاب‌های صوتی یا نسخه‌های الکترونیکی کتاب،‌ بازار کتاب‌های چاپی و فیزیکی را تحت‌تاثیر قرار داده‌است. اگرچه هنوز کتاب کاغذی و چاپی محبوبیت بالای خودش را دارد، اما واقعیت این است که نسل‌های جدیدتر اصولا درگیر ورق زدن نیستند.

آنها کتاب‌ها را گوش می‌کنند یا حتی به تعبیر دیگری کتاب‌ها را می‌بینند. زیرا اصولا مطالعه به معنای کلاسیک کلمه،‌ خواندن نوشته‌ها نیست، بلکه امروزه نسل زد برای یادگرفتن دانش‌ها و مهارت‌های جدید، یوتیوب می‌بیند و ویدئوی دوره‌های کارگاهی را تماشا می‌کند. گویی خواندن، به معنای تماشا و تلفظ و فهم کلمات، دیگر به سیاق سابق نیست.

رشد استقبال از کتاب‌های دیجتالی، کساد شدن بازار کتاب‌های کاغذی و همچنین تعطیلی دومینویی کتاب‌فروشی‌های سنتی باعث شده است بسیاری از ناشران نیز روال کاری خود را تغییر بدهند.

کتاب‌های الکترونیکی به دلیل اینکه از کاغذ و چاپ استفاده نمی‌کنند، هزینه تولید پایین‌تری دارند اما به دلیل سهولت قاچاق، چندان سودآوری بالایی برای ناشران ندارند. به‌هر‌حال،‌ بازار متمایل به نسل جدید است و نسل جدید تورق دوست ندارد. پس هرآنچه به جهان سنتی کتاب و کتابخوانی مرتبط باشد، به‌زودی به دنیای گذشته‌ها خواهد پیوست. از مهم‌ترین نمادهای عصر کتابخوانی، کتابخانه‌ها هستند.
پایان عصر کتابخانه

به‌تازگی پرس ریدر، از رسانه‌های معتبر حوزه کتاب، در گزارشی از آینده کتابخانه‌ها ابراز نگرانی کرده و نوشته است که آینده کتابخانه‌ها نامشخص است. سال ۲۰۲۰، از آنجا که موسسات در همه‌جا از قبل برای به دست آوردن کنترل تحول دیجیتال تلاش می‌کردند، پاندمی کرونا این تحول را تسریع کرد. بسیاری از کتابخانه‌ها برای مرتبط ماندن و ارائه خدمات به جوامع خود در طول قرنطینه‌های دوران کرونا، بر ارائه منابع دیجیتال بیشتر و برنامه‌های آنلاین متمرکز شدند. دورانی که در آن کارکرد اصلی کتابخانه‌ها نگهداری از انبوهی کتاب غبارآلود بود، به‌سرعت در حال سپری‌شدن است.

امروزه، مشتریان انتظار دارند فضاهای دیجیتالی بصری و کاربرپسند مانند اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌ها را ببینند که با شعبه‌های حضوری طراحی‌شده و براساس نیازها و ایمنی آنها تکمیل می‌شوند. به این معنی است که اولویت‌های کتابخانه‌ها به‌طور کلی تغییر کرده است.

برای مثال، ظهور و پذیرش سریع فناوری‌های هوش مصنوعی، به کتابخانه‌ها این فرصت را داده که هدایت را بر عهده بگیرند و همان‌طور که شورای کتابخانه‌های شهری (ULC) بیان می‌کند به «منبعی برای کاربرد عملی و مسوولانه هوش مصنوعی مولد» تبدیل شوند.

فناوری‌های نوظهور، اعم از هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و پردازش زبان طبیعی در همه‌جا فراگیرتر می‌شوند و در تار‌و‌پود زندگی روزمره بافته می‌شوند؛ بنابراین سیستم‌های کتابخانه‌های عمومی و کتابخانه‌های دانشگاهی باید برای این واقعیت جدید آماده شوند.

سواد رسانه‌ای و دیجیتالی دیگر عوامل مهمی هستند که کتابخانه‌های آینده باید به آنها توجه کنند و این موضوع از هر زمان دیگری مهم‌تر به نظر می‌رسد. اقتصاد اطلاعات امروزی یک چشم‌انداز در حال تغییر است که در آن محتوای دیجیتال به‌صورت ویروسی با کمی پاسخگویی به استانداردهای روزنامه‌نگاری منتشر می‌شود. اکنون، کتابخانه‌ها این فرصت را دارند که واقعا تاثیر بگذارند و از یادگیری مادام‌العمر مراجعان با کمک به اعضای جامعه خود در تشخیص اطلاعات معتبر و اطلاعات نادرست حمایت کنند.
فضاهای کتابخانه‌های جدید

فضاهای جدید و آنلاین نگرانی‌های جدی برای کتابخانه‌ها هستند و می‌توانند مسوولیت سنگینی برای بسیاری از کتابداران باشند. اما از این سردرگمی‌ها، ترندهای جدید و هیجان‌انگیز پدید آمده است. بسیاری از موسسات و شرکت‌های بزرگ درحال مواجهه با این چالش هستند و انواع جدیدی از فضاهای اجتماعی طراحی‌شده براساس نیازهای مدرن را می‌پرورانند.

وسایلی مانند تلفن هوشمند و دیجیتال ممکن است مهم‌تر از همیشه باشند، در آینده، کتابخانه‌ها ممکن است کمی متفاوت به نظر برسند.

گرایش در طراحی کتابخانه به سمت فضاهای باز و تجربی که چیزی بیشتر از اتاق‌هایی برای مطالعه ارائه می‌دهند، موضوع جدیدی نیست. اما پس از کرونا، طراحان این ساختمان‌ها ممکن است نیاز داشته باشند که پروتکل‌های ایمنی پیشرفته‌تری را برای کاهش مضرات هر وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در آینده در نظر بگیرند.

امکانات غیرفیزیکی و دیجیتال نیز همانند کیوسک‌ها، سرویس‌های کنار پیاده‌رو، چیدمان‌هایی که فضای زیادی را برای فاصله‌گذاری اجتماعی ایجاد می‌کنند و کتابخانه‌ها و کتاب‌فروشی‌های سیار که در سراسر جامعه پخش می‌شوند، یک انتخاب واضح هستند.

با برداشته شدن محدودیت‌ها، تعدادی از مشتریان دریافتند که کتابخانه نسبت به قبل از شروع همه‌گیری، به نیازهای آنها مرتبط‌تر شده است. برای بسیاری از افراد، تغییر شغل از راه دور و ترکیبی به امری عادی تبدیل شده است و کتابخانه محلی، مکانی امن و کم‌هزینه برای کار متمرکز یا حتی جلسات حضوری در خارج از خانه ارائه می‌دهد.

 

کارکنان باید از خود هوش مصنوعی بترسند یا متخصصان آن؟

 


شماره روزنامه: ۶۰۱۵
تاریخ چاپ:
۱۴۰۳/۰۳/۱
شماره خبر: ۴۰۷۱۴۷۴
گروه: مدیران

 


«لورنس لیو»، مدیر نوآوری هوش مصنوعی سنگاپور می‌‌‌گوید: «هوش مصنوعی جای شما را نمی‌گیرد. جای شما را کسی می‌گیرد که از هوش مصنوعی استفاده می‌کند تا عملکرد بالاتری داشته باشد.»

طبق شاخص روند کار ۲۰۲۴ مایکروسافت و لینکدین، ۷۱‌درصد از مدیران ارشد می‌‌‌‌‌‌گویند که ترجیح می‌دهند نیروی کم‌‌‌تجربه‌‌‌ای را استخدام کنند که به هوش مصنوعی مسلط است، تا نیروی قدیمی و کارکشته‌‌‌ای که از هوش مصنوعی سررشته ندارد. پس به این ترتیب، فرصت بسیار بزرگی پیش روی افرادی است که می‌توانند مهارت‌‌‌های هوش مصنوعی را بیاموزند و در کارشان تلفیق کنند.

 

با اینکه از زمان عرضه چت جی‌‌‌پی‌‌‌تی در نوامبر ۲۰۲۲ هوش مصنوعی به نقل داغ محافل تبدیل شده است، شرکت‌های بزرگ برای ادغام این تکنولوژی در تاروپود سازمان خود و کمک به ارتقای مهارت کارکنان کند عمل کرده‌‌‌اند.

طبق پژوهش مایکروسافت، با اینکه ۷۹‌درصد از مدیران اجرایی معتقدند سازمانشان باید برای باقی ماندن در عرصه رقابت هوش مصنوعی را در کار خود تلفیق کند، فشار برای بازگشت فوری سرمایه، این ‌گذار را کند کرده است. به همین دلیل، کارکنان در سراسر جهان ابتکار عمل را به دست گرفته‌‌‌اند و خودشان به دنبال یادگیری ابزارهای هوش مصنوعی رفته‌‌‌اند. این کار منجر به یک مزیت رقابتی می‌شود، اما مشکلاتی را نیز به همراه دارد. متخصصان می‌‌‌گویند یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ارتقای فردی مهارت هوش مصنوعی این است که بسیاری از مردم نمی‌‌‌دانند چگونه این کار را امن و موثر انجام دهند. به عنوان نمونه، منابع هوش مصنوعی آنلاین بسیاری همچون چت جی‌‌‌پی‌‌‌تی و سایر ابزارهایی که از مدل‌‌‌های زبانی بزرگ استفاده می‌کنند به صورت «رایگان» در دسترس هستند؛ اما این منابع حقیقتا رایگان نیستند. مدل‌‌‌های زبانی بزرگ الگوریتم‌‌‌هایی هستند که می‌توانند با استفاده از مجموعه عظیمی از داده‌‌‌ها اطلاعات را شناسایی، خلاصه، تجزیه و تحلیل و پیش‌بینی کنند.

لیو می‌‌‌گوید: «در این دنیا هیچ چیز رایگان نیست. شما برای استفاده از این ابزارهای آنلاین با داده‌‌‌های خود معامله می‌‌‌کنید. هنگام استفاده از این ابزارها نباید از هیچ یک از داده‌‌‌های شرکت یا داده‌‌‌های شخصی خود استفاده کنید.»

انجام چنین کاری می‌تواند داده‌‌‌های حساس شخصی یا شرکتی را در معرض خطر قرار دهد. بخشی از کسب مهارت در ابزارهای هوش مصنوعی، یادگیری نحوه انجام ایمن و موثر آن است. به گفته لیو، مهم‌ترین مهارتی که امروز باید یاد گرفت، برقراری ارتباط موثر با ابزارهای مبتنی بر مدل‌‌‌های زبانی بزرگ هوش مصنوعی است.

کلید استفاده از ابزارهای مدل‌‌‌های زبانی بزرگ استفاده از دستورالعمل‌‌‌های دقیق و مشخص است. با هوش مصنوعی مثل کارآموز سختکوشی برخورد کنید که هرازگاهی اشتباه هم می‌کند. باید داده‌‌‌های زیادی در اختیارش بگذارید. اگر بخواهید کارآموزی کاری را برای شما انجام دهد، با یک جمله‌‌‌ نمی‌توانید موضوع را برایش جا بیندازید. اگر توضیحی در کار نباشد احتمالا کارآموز فقط پس کله‌‌‌اش را می‌‌‌خاراند و شما را تماشا می‌کند. به گفته لیو، بهترین راه ارتقای مهارت استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی سروکله زدن با آنها در خانه است. با تکرار و تمرین می‌توانید بیاموزید که چگونه ورودی‌‌‌های توصیفی‌‌‌تری با دقت بیشتر به مدل زبانی بزرگ بدهید تا خروجی مطلوب شما را تولید کند. شما همچنان باید حوزه کاری خود را به خوبی بشناسید، اما کارهای کسل‌کننده‌ای مثل جست‌‌‌وجوی ۲۰ فایل به سرعت توسط هوش مصنوعی انجام می‌شود. فقط به تحولی که این سرعت عمل می‌تواند در پی داشته باشد فکر کنید.

 

به گفته لیو شاید ابزارهای هوش مصنوعی هنوز نامانوس به نظر برسند، اما تا سال آینده به سادگی کار با word مایکروسافت می‌‌‌شوند.

 

منبع: CNBC

 


اخبار مرتبط

مزاحمان پذیرش هوش مصنوعی در تولید
اعطای جایزه ملی فناوری «نکست» در اسفند
هنر تصمیم‌گیری؛ نقش هوش‌مصنوعی در بهینه‌سازی تصمیمات مدیریتی
تحولات منابع انسانی با هوش مصنوعی
چت‌جی‌پی‌تی با یک دلار نرم‌افزار می‌نویسد

 

سه شنبه, 25 ارديبهشت 1403 19:07

کتاب الکترونیکی شناخت حدیث (جلد سوم)

کتاب الکترونیکی شناخت حدیث (جلد سوم)

بارقه هایی از تاریخ و معارف نهج البلاغه

 

تالیف: دکتر مجید معارف

به کوشش: دکتر محمد نعمتی

تعداد صفحات: 475 صفحه

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه نمایید.

گفتارهایی در باب عدل الهی

فایل الکترونیکی اختیار انسان در فلسفه اسلامی و معارف الهی

بر اساس درس گفتارهای استاد فقید محمد حسین عصار

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه شود.

کتاب الکترونیکی تفسیر مناهج البیان فی تفسیر القرآن (ج4)

 

 

تالیف: آیت الله محمد باقر ملکی میانجی

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه نمایید.

کتاب الکترونیکی تفسیر مناهج البیان فی تفسیر القرآن (ج3)

 

تالیف: آیت الله محمد باقر ملکی میانجی

 

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه نمایید.

کتاب الکترونیکی ترجمه تفسیر مناهج البیان فی تفسیر القرآن (ج3)

 

تالیف: شیخ محمد باقر ملکی میانجی

ترجمه: محمد باقر محبوب القلوب

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه شود.

 

کتاب الکترونیکی ترجمه تفسیر مناهج البیان فی تفسیر القرآن (ج1)

تالیف ایت الله شیخ محمد باقر ملکی میانجی

از علمای مکتب معارفی خراسان

با مقدمه ای  ارزشمند در علوم قرآنی

 

ترجمه: محمدباقر محبوب القلوب

 

لطفا جهت دانلود کتاب به فایل پیوست مراجعه نمایید.

 

صفحه1 از365